Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     
Aktivnosti u 2012.g.:    
     
18.12.2012.
Grubišno Polje - radionica o plavom leptiru
 

Grubišnopoljska bilogorska, Hrvatska

Vlasnik (i): Lokalna uprava: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Bjelovaru - bilogorskoj županiji

Zemljište menadžeri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Bjelovaru - bilogorske županije

Ostali partneri: poljoprivrednici, lokalna škola, leptir stručnjaci, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatsko društvo Myrmecological, Institut za bioraznolikost studije Koper

Država: Hrvatska

Regija: bilogorska

Lokacija: Grubišno Polje Općina

ALCON Plava (Phengaris ALCON ALCON) je kritično ugrožena podvrsta u Hrvatskoj, strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Najveća prijetnja leptiru je gubitak staništa zbog zarašćivanje vlažnim livadama, poljoprivredna intenziviranje, crpe livade i širenje invazivnih vrsta. Neprikladna stanište za upravljanje (košnja u neprikladnoj razdoblju, uz teške mašinerije, intenzivna košnja) uzrokuje nestanak domaćina mrava i hranjenje biljkama i vodi do izumiranja vrste. U Hrvatskoj, ALCON Plava nesumnjivo je snimljen na tri lokaliteta: "Plitvička Jezera" Nacionalni park "Papuk" park prirode i na livadama u blizini Grubišnog Polja (Grubišnopoljska Bilogora). U okviru "Naturegio-floodplains" projekta, na čelu s Alfredom Toepfer akademije za zaštitu prirode iz Njemačke, aktivnosti su pokrenute za očuvanje ove vrste, uključujući i istraživanja o stanju populacije leptira i Marsh Encijan i identifikacije domaćina mravi, kontakti s dionicima, edukativne aktivnosti o važnosti močvarnih područja, suradnje hrvatskih i stranih stručnjaka, i izrada akcijskog plana za očuvanje. Preliminarne studije pokazale su da, zbog neadekvatnog upravljanja staništa, najugroženija je populacija u Grubišnopoljska Bilogore. Kako bi se osigurao odgovarajući upravljanje i opstanak ove vrste, otkup privatnog zemljišta na području pojava je pokrenut. Ovo je prvi primjer osigurati opstanak ugroženih vrsta i staništa u Hrvatskoj na ovaj način, iako je uobičajena praksa u Europi.
Radnji tijekom godina 2008 - Praćenje populacije počeo 2009 - Godišnji ruka košnju od privatnih parcela započeo 2011 - Proces kupnje privatnog zemljišta započeo 2012 - u privatnom vlasništvu parcele su kupili, obrazovne ploča je instaliran, obrazovni materijali objavljeni su i košenje stroj je kupio pristup Od 2009, uz potporu Državnog zavoda za zaštitu prirode, privatne parcele su se ručno pokositi u sticaju s životnom ALCON Blue ciklusa. Aktivnosti za obnovu staništa su braneći sve razvojne faze leptira. Ženke imaju pristup velikom broju Marsh encijana, gusjenice imaju pristup dovoljno hrane i izbjegli košnju u kolovoza i početkom rujna gusjenice su u stanju preživjeti zimu i nastaviti svoj životni ciklus u kolonijama domaćina mrava. Kao košnja obavlja se bez teških strojeva, struktura mravinjacima nije poremećena. Kako bi se osigurala dugoročna odgovarajuće upravljanje livadi, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko - bilogorske županije kupili parcele u privatnom vlasništvu, a postupak za prijenos u državnom vlasništvu parcele pod upravom Javne ustanove je počeo . U okviru "Naturegio-floodplains" projekta, na čelu s Alfredom Toepfer akademije za zaštitu prirode iz Njemačke, košnja oprema je kupljena, a velika obrazovna kampanja je provedena. Brojni predavanja i intervjue za lokalne medije su dobili, obrazovne ploča je postavljena u Grubišnom Polju i nekoliko obrazovnih publikacija objavljena. Svake godine, praćenje ALCON Blue stanovništva provodi, dok su mapiranje Marsh Encijan i domaćina mrav kolonije planira započeti u 2013.

http://www.landstewardship.eu/inspiration/share-experiences
 
______________________________
 
14.11.2012.
Kutina - Arcus klubu - prezentacija filma "Zeleni biser Moslavine"
 
U Pučkom otvorenom učilištu Arcus klubu prezentiran je film Zeleni biser Moslavine. Ovaj film priča je o zanimljivostima sadašnjosti i skrivenim tragovima daleke prošlosti, zapisane u dubinama Moslavačke gore. Nekada je bila usamljeni otok usred Panonskog mora. Nalazi fosilnih kostiju kljova i zubi starih preko 17 milijuna godina govore nam da su ovim prostorom vladali praslonovi i tropska vegetacija. Bogatstvo flore i faune vezano uz tridesetak vodotoka i veliki broj izvora pitke vode potvrđuje njen naslov Zeleni biser Moslavine.

Film je snimila Regionalna ekološka udruga Zeleni Moslavine u okviru projekta „Baštinom u budućnost Moslavačke gore“ uz financijsku potporu Ministarstva turizma, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.
Partner u projektu je Javna ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Sponzori projekta su: Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Kutina, TZ Grada Kutine, Pranjić d.o.o., Moslavina d.o.o.
 
 
JW Player goes here
______________________________
 
29.10.2012.
Zagreb - Predstavljena Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske
 
U izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a predstavljena je Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske nakladnika Državnog zavoda za zaštitu prirode i Hrvatske poljoprivredne agencije. Na predstavljanju knjige prisustvovao je i Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović, Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije dr. sc. Zdravko Barać.

Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske grupe znanstvenika i stručnjaka podiže svijest o ulozi i vrijednosti hrvatskih izvornih životinjskih genetskih resursa, značajnih i za očuvanje krajobraza, staništa i biološke raznolikosti te ujedno opisuje opasnosti koje im prijete. Autori publikacije su Barać Zdravko, Bedrica Ljiljana, Čačić Mato, Dražić Maja, Dadić Mirna, Ernoić Miljenko, Fury Mijo, Horvath Šandor, Ivanković Ante, Janječić Zlatko, Jeremić Jasna, Kezić Nikola, Marković Davorin, Mioč Boro, Ozimec Roman, Petanjek Darko, Poljak Franjo, Prpić Zvonimir i Sindičić Magda.

U povodu 10-godišnjice osnutka Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković, v.d. ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode govorio je o Zavodu od osnivanja do danas, kao i važnosti izvornih pasmina za očuvanje biološke raznolikosti što je jedna od preuzetih obveza Republike Hrvatske, a također i o mogućnostima korištenja proizvoda od izvornih pasmina kao dodatnog turističkog brenda.
 
______________________________
 
22.-24.10.2012.
Čakovec - godišnji skup županijskih Javnih ustanova
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije bila je domaćin i organizator Godišnjeg skupa županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode. Tematika skupa bila je vezana uz provedbu NIP programa, te uz aktualne izazove koji se javljaju u radu županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode.
Zadnji dan upriličeno je svečano otvorenje Centra za posjetitelje Križovec na kojem je bio nazočan i ministar zaštite okoliša i prirode sa svojim suradnicima uz predstavnike županije i građanstva.
 
______________________________
 
17.-19.10.2012.
Omiš - godišnji skup stručnih službi Javnih ustanova
 
Državni zavod za zaštitu prirode organizirao je godišnji Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Cilj ovog okupljanja je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi. Ove godine gostoprimstvo nam je pružila Splitsko-dalmatinska županija, te je skup održan u Kampu Galeb u Omišu.

Neke od tema koje su privukle najviše pozornosti su:
- Program zaštite divljači,
- Obveze protupožarne zaštite,
- Zaštita prirode i požari,
- Koncesijska odobrenja,
- Procjena učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima.
______________________________
 
26.09.2012.
Noskovačka Dubrava - otvaranje informativno edukativnog centra
 
Navedenog dana predstavnik Ustanove sudjelovao je na otvorenju novog Informativno edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi koji je obnovljen u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000, a kojeg su financirali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Virovitičko-podravska županija. Svečanosti otvorenja nazočio je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sa suradnicima. Osim predstavnika Ministarstva nazočili su i Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić sa suradnicima, saborski zastupnici iz ove županije, načelnik općine, ravnatelj osnovne škole kao i sami mještani.
 
______________________________
 
30.07.2012.
Severin - spašavanje mlade rode
 
U mjestu Severin kbr. 250 sa krova stambenog objekta iz gnijezda pala je mlada roda. Vrijeme je kada se rode uče letjeti pa je i ova završila nesretno na zemlji. Prilikom pada ozlijedila je nogu. O pronalasku rode izvjestila nas je obitelj Katanica. Predstavnik Javne ustanove preuzeo je mladu rodu i prevezao je u ZOO Zagreb. Nakon pregleda od strane veterinarke utvrđeno je da je došlo do istegnuća tetive desne noge, te da je mladunče u dobrom fizičkom stanju. U razgovoru smo saznali da će sa njom biti sve u redu te da će uskoro na put za Afriku. Zahvaljujemo se obitelji Katanica iz Severina na dojavi i brizi oko mladunčeta do preuzimanja od strane Ustanove.
 
______________________________
 
10.07.2012.
Sišćani - spašavanje mlade rode
 
U selu Sišćani kbr. 75 sa krova štale iz gnijezda pala je mlada roda. Roda je u nedjelju pala sa krova prilikom pokušaja da poleti. Raširila je svoja velika krila, hodala po gnijezdu i u tom trenutku zapuhnuo je jak vjetar i izbacio rodu iz gnijezda, kaže vlasnica objekta. Nije znala što bi sa njom. Bilo joj je žao mladunčeta pa joj je skuhala hrenovke. Na zaprepaštenje vlasnice, roda je pojela hrenovke. Danas je pozvala Javnu ustanovu da joj pomogne riješiti problem. Javna vatrogasna postrojba iz Čazme koristeći kamionsku dizalicu vratila je mladu radu nazad u njezino gnijezdo.
 
______________________________
 
01.06.2012.
Grubišno Polje - radni sastanak o ugroženosti močvarnog plavca
 
Močvarni plavac, kritično je ugrožena svojta leptira u Republici Hrvatskoj te je Zakonom o zaštiti prirode (Narodne novine 70/05, 139/08, 57/11) strogo zaštićena svojta. Prema Članku 96. Zakona o zaštiti prirode, kako bi se osiguralo očuvanje kritično ugroženih svojti, Ministarstvo nadležno za poslove zaštite prirode propisati će mjere očuvanja strogo zaštićenih svojti kroz planove upravljanja s akcijskim planovima.
Kako je u tijeku izrada Plana upravljanja s akcijskim planom očuvanja močvarnog plavca, potrebno je utvrditi stanje populacije svojte, ciljeve i aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi se očuvala ova svojta i njezino stanište te odrediti način njihovog provođenja.
U cilju ostvarivanja navedenog u petak 01. lipnja 2012. godine od 11,00 sati u prostorijama Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića, Hrvatskih branitelja 20, Grubišno Polje održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali:
  1. predstavnici Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ Brabislav Šutić i Ivanka Špoljarić
  2. predstavnici Parka prirode „Papuk“ Ivica Samarđić, Goran Radonić i Marijana Kesić
  3. Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb Martina Šašić
  4. Biološki odsjek Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu Mladen Kučinić
  5. Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za biodiverzitetne študije Koper Toni Koren
  6. Antun Delić
  7. predstavnici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Drago Pušić, Zdenka Blažek i Vencl Sižinek
  8. Državni zavod za zaštitu prirode Biljan Barić, Vida Posavec Vukelić i Luka katušić.
Nakon predstavljanja nacrta Plana upravljanja s akcijskim planom očuvanja močvarnog plavca i provedene rasprave obišli smo staništa močvarnog plavca na livadama uz potok Injaticu, Grubišno Polje.
 
______________________________
 
26.-27.05.2012.
Gudovac - Sajam lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma (LOREKO)
 
Javna ustanova predstavila se na Sajmu lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma 4. LOREKO koji je održan u Gudovcu od 26.-27.05.2012. Uz razvoj turističke ponude kontinentalnog turizma nužno je povezan upravo lov i ribolov, ali i ekologija obzirom da je čist okoliš i proizvodnja zdrave hrane jedan od najsnažnijih aduta na europskom turističkom tržištu. Iako je ekologija vrlo širok pojam posebno je naglašena zaštita okoliša i zbrinjavanje otpada. Pored opreme za lov i ribolov, predstavili su se i proizvođači najsuvremenije opreme za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom te obnovljivih izvora energije.
 
______________________________
 
15.-17.05.2012.
Vlašići (otok Pag) - XII. Godišnji seminar nadzornih službi u zaštiti prirode u RH
 
XII. Godišnji seminar nadzornih službi u zaštiti prirode u Republici Hrvatskoj održan je od 15. do 17.05.2012. godine na otoku Pagu u mjestu Vlašići. Seminar je organiziran u suorganizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zadarske županije.
Seminaru su prisustvovali Nenad Strizirep, dipl. iur pomoćnik ministrice za zaštitu prirode, Davorin Marković ravnatelj DZZP RH i predstavnici Zadarske županije.
U stručnom dijelu bila su predavanja na temu krivolova, zaštite ugroženih vrsta, ugrožavanje krajobraza, nezakoniti ribolov.
Nakon stručnog dijela upoznali smo neke od lokaliteta pod zaštitom i upravljanjem Zadarske županije (Velo Blato, zaštičeni krajolik rijeke Zrmanje, Modrić spilja).
 
______________________________
 
04.05.2012.
Grubišno Polje - Prezentacija močvarnog plavca
 
Dana 04.05.2012. godine sa početkom u 11,00 sati u prisutnosti dožupana Kreše Jelavića, ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode RH Davorina Markovića, gradonačelnik Zlatka Mađeruha, DZZP RH Stručnog savjetnika za beskralježnjake Luke Katušića, DZZP RH Stručne savjetnice za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Biljane Barić, ravnatelja Osnovne škole Drage Pušić, Zvonimra Karakaša, Dalibora Jurine, Milčić Franje, Matoš Stjepana prezentirana je informativna tabla o močvarnom plavcu.

U okviru programa NATUREGIO “floodplains“ ova info tabla rezultat je donacijskih sredstava koje je osigurala Biljana Barić iz DZZP RH i sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije, a sve to u svrhu provedbe projekta „Activities for the protection of critically endangered butterfly species Alcon Blue (Maculinea alcon alcon)”, koji je financiran i koji se provodi pod stručnim nadzorom Alfred Toepfer Akademie für Naturschutz (NNA), (Alfred Toepfer Academy for Nature Conservation), Hof Möhr, 29 640 Schneverdingen, Njemačka.
Močvarni plavac kritično je ugrožena vrsta danjih leptira. Kod nas ga ima na tri lokaliteta Plitvička Jezera, Papuk i Grubišnopoljska Bilogora. Pojavljuje se u mjesecu srpnju i kolovozu.
Za njegov život potrebni su strogo određeni uvjeti , a to su vlažne livade, biljka plućna sirištara i mravinjaci. Ako neki od ovih uvjeta nije ispunjen nema ni leptira.
Profesor Antun Deliću iz Grubišnog Polja je na vlažnoj livadi lokaliteta Grubišnopoljska Bilogora u srpnju 2006. godine zabilježio ovu vrstu. Od 2008. do 2011. godine uz pomoć Državnog zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske provodio je monitoring močvarnog plavca. U 2011. godinu u ove aktivnosti uključila se Bjelovarsko-bilogorska županija preko Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Močvarni plavac obitava na tri čestice od kojih su dvije u državnom vlasništvu, a jedna u privatnom. Ovih dana Ustanova bi trebala postati vlasnik ove treće čestice veličine oko 1200 četvornih hvati.
Grad Grubišno Polje uključio se u ovaj projekt tako što je izuzeo dvije parcele iz raspolaganja državnim zemljištem i tako osigurao životnu egzistenciju plavca. Zahvaljujemo se ravnatelju osnovne škole gospodinu Dragi Pušiću što nam je pomogao u postavljanju ove informativne table u krugu škole.
 
______________________________
 
21.04.2012.
"Zelena čistka" u Regionalnom parku Moslavačka gora
 
U sklopu globalnog pokreta Let´s do it! World Cleanup 2012 u Hrvatskoj se provodi kampanja Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Kampanja ima za cilj podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja nepravilno odbačenog otpada 21. travnja 2012. godine. Ukoliko želimo čist okoliš, a on nam je potreban, moramo biti dio promjene.
Povodom ove akcije očišćeno je nekoliko odlagališta otpada u šumama u Regionalnom parku Moslavačka gora. Uz građanstvo u akciji čišćenja sudjelovali su i djelatnici Komunalija d.o.o. Čazma. Ovom prilikom prikupljeno je oko dvije tone raznog otpada.
 
______________________________
 
19.04.2012.
Gornji Dragićevci - Popravak rodinog gnijezda
 
Dana 19.04.2012. godine zaprimili smo dojavu iz Gornjeg Dragičevca da je iz rodina gnijezda ispalo jaje. Hitnom intervencijom Javne ustanove, Javne vatrogasne postrojbe grada Čazme i djelatnika Elektre Križ PJ Čazma popravljeno je gnijezdo kako ostala jaja ne bi ispala iz gnijezda. Ova akcija popraćena je zadovoljnim pogledima i komentarima okolnih susjeda.
 
______________________________
 
23. – 25.03.2012.
Gudovac - 15. Proljetni međunarodni sajam
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije predstavila se na 15. Proljetnom međunarodnom sajmu u Gudovcu. Na navedenom sajmu predstavili smo se sa partnerima Regionalno razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije i ŠRC „Kukavica“. Ustanova je promovirala novi letak o Moslavačkoj gori i akciju „Kockavica u BBŽ 2012.“ Tom prigodom dijeljeni su prigodni promotivni materijali kako bi se povećala svijest očuvanja prirode te dobila informacija o novim lokacijama na kojima raste kockavica.
 
______________________________
 
23.03.2012.
Projekt "Bijele rode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji"
 
Bjelovarsko-bilogorska županija uključila se u projekt „Bijele Rode“ preko Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije u 2010. godini. Prikupljenim podacima o rodinim gnijezdima na krovovima kuća i gospodarskim zgradama došlo se do broja od 67 gnijezda. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bjelovarsko-bilogorske županije isplaćena je naknada vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze rodina gnijezda. Naknada po gnijezdu iznosi 700,00 kuna. Naknadu koja se isplatila za 2011. godinu financirano je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prve rode stigle su u Siščane već prije tjedan dana i započele sa obnovom svojeg gnijezda. Na području mjesta Siščani ima 29 rodinih gnijezda na krovovima od ukupno 67 na području cijele Županije.
 
______________________________
 
22.03.2012.
Svjetski dan voda
 
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka, kako bi se skrenula pozornost na važnost ovog prirodnog resursa bez kojega je život na Zemlji nemoguć.
Ove godine obilježava se pod sloganom "Čista voda za zdrav svijet".
Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja se još uvijek može pohvaliti čistim vodonosnicima i čistom vodom. Rijetki smo stanovnici Europe koji vodu mogu piti direktno iz slavine. Zdravstvena ispravnost vode redovito se nadzire, i zaista nema potrebe za konzumiranjem vode iz plastičnih boca. Sve to naravno ne znači da problema s vodom nažalost nema i u Hrvatskoj.
Preko milijardu ljudi na ovom planetu nema stalan pristup zdravoj čistoj vodi. Voda je neophodna kako za održavanje higijene tako i za pripremu hrane. Ona je osnovni preduvjet za gospodarski razvoj, i često se govori da će 21. stoljeće biti stoljeće vode, kao što je 20 stoljeće bilo stoljeće nafte. Život na Zemlji, u obliku kakav sada poznajemo je nemoguć i neodrživ bez zaliha čiste, zdrave i dostupne vode. Zato svi trebamo obratiti pozornost na racionalno gospodarenje vodom unutar svojeg kućanstva, a i šire. Svjetski dan voda dobar je dan da se svi podsjetimo na neprocjenjivu vrijednost ovog dara prirode.
Ovim povodom Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Turistička zajednica grada Čazme, Planinarsko društvo Garjevica i Komunalije Čazma organizirali su 21.03.2012. čišćenje i uređivanje izvora pitke vode u blizini izletišta Pleterac koje se nalazi u Regionalnom parku Moslavačka gora.
 
______________________________
 
21.03.2012.
Svjetski dan šuma
 
Obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma započelo je 1971. godine kada je na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dani proljeća slavi kao Svjetski dan šuma. Ideju je podržala i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) smatrajući kako će ta manifestacija doprinijeti povećanju svijesti o važnosti i očuvanju šuma. Tako se više od četrdesetak godina diljem svijeta 21. ožujka slave šume i njihov doprinos cjelokupnoj ljudskoj zajednici.
Ovom prilikom Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Turistička zajednica grada Čazme, Planinarsko društvo Garjevica i Komunalije Čazma organizirali su čišćenje šume u blizini mjesta Vrtlinska koja se nalazi na području Regionalnog parka Moslavačka gora.
U sklopu Svjetskog dana zaštite šuma pokrenuli smo tako niz akcija, a ovo je jedna od njih.
Ovim putem želimo probuditi ekološku svijest kod ljudi o vrijednosti šuma i važnosti njihova očuvanja.
 
______________________________
 
29.01.2012.
Crna Mlaka - Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa
 
Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije organizirao je promatranje ptica u Crnoj Mlaki, posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području. Organizirano je promatranje ptica za posjetitelje pod stručnim vodstvom ornitologa. 2. veljače je Svjetski dan močvarnih staništa. Na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Dosada joj je pristupilo 160 država. Hrvatska za sada ima četiri Ramsarska područja: park prirode Kopački rit, park prirode Lonjsko polje, planirani park prirode – Delta Neretve i ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka.
Osim promatranja ptica, biolozi su posjetitelje vodili stazama dabra i vidre, a ujedno su ih informirali o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti.
Obilježavanju je prisustvovalo oko 300-tinjak ljudi. Cijeli događaj popratilo je nekoliko radijskih i televizijskih postaja i tiskovina. Događaju je prisustvovala i JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
______________________________
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player