Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     
Aktivnosti u 2013.g.:    
 
26.09.2013.
Radoboj - Edukacijski centar
 
Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj potpisale su Ugovor o zajmu u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000. Jedan od ciljeva ovog Projekta je i pružanje podrške nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima pri implementaciji ciljeva europske ekološke mreže Natura 2000 u svoje investicijske programe. U skladu s navedenim ciljem projekta, a kako bi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije realizirala investicije koje ovaj projekt omogućava sudjelovala je na radionici u Radoboju koja je organizirana uz stručnu podršku Državnog zavoda za zaštitu prirode i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije kao domaćina.
______________________________
 
25.09.2013.
Noskovačka Dubrava - Informacijski-edukativni centar
 
Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode (DZZP) i Zavodom za ornitologiju HAZU, te uz pokroviteljstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije organizirali su 1. sastanak nacionalnog monitoringa gnijezdeće populacije orla štekavca, crne i bijele rode. Tim povodom sudjelovali su i djelatnici naše Javne ustanove kako bi ispunili svoje obveze u sklopu monitoringa ove tri vrste na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Za kraj je bio predviđen obilazak poučne staze "Dravi u zagrljaj" u Regionalnom parku Mura-Drava.
 
______________________________
 
17.09.2013.
Crni Lug
 
Predstavnici Ustanove i Grada Čazme sudjelovali su 17.09.2013. godine na obilježavanju 60. godišnjice osnivanja Nacionalnog parka Risnjak.
Nakon svečane sjednice Promoviran je Priručnik o flori  na poučnoj stazi Leska. Nakon toga otvorena je izložba „Ivan Horvat – život za prirodu“. Ivan Horvat rođen je u Čazmi. Kao rezultat dugogodišnjeg rada na kartiranju i dokumentiranju prirodnih i socijalnih vrednota, planina Risnjak je proglašena hrvatskim nacionalnim parkom 15.09.1953. godine. Obrazloženje je napisao Ivan Horvat. O Risnjaku pisao je i u zborniku Zaštita prirode u Hrvatskoj (1961.).
Nakon službenog dijela prošetali smo poučnom stazom Leska u dužini od 4,2 km na kojoj je ukupno obilježeno 23 točke kulturne i prirodne baštine ovog kraja.
 
______________________________
 
06. – 08.09.2013.
Gudovac - 21. Jesenski međunarodni sajam
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije predstavila se na 21. Jesenskom međunarodnom sajmu u Gudovcu.
Na navedenom sajmu predstavili smo se sa partnerima Regionalno razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije i ŠRC „Kukavica“.
Ustanova je promovirala novu brošuru „Natura 2000 na području Bjelovarsko-bilogorske županije“. Tom prigodom dijeljeni su prigodni promotivni materijali kako bi se povećala svijest očuvanja prirode.
 
______________________________
 
20.08.2013.
Narta
 
Iz gnijezda na kući u Narti kbr. 66A ispala je mlada roda. Vlasnica objekta prijavila je Ustanovi nezgodu. Mlada roda prevezena je u zoološki vrt u Zagrebu na veterinarski odjel na daljnju skrb.
 
______________________________
 
13.07.2013.
Bosiljevo - mlada roda ispala iz gnijezda
 
Iz gnijezda na kući  u Bosiljevu kbr 1 ispala je mlada roda. Vlasnici objekta prijavili su Ustanovi nezgodu. Mlada roda prevezena je u zoološki vrt u Zagrebu na veterinarski odjel.
______________________________
 
25. – 26.05.2013.
Gudovac - LOREKO
 
Na Sajamskom prostoru Gudovac u organizaciji Bjelovarskog sajma d.o.o. održana je manifestacija pod zajedničkim nazivom "Živjeti s prirodom" koja je ujedinila 5 cjelina:

5. LOREKO – sajam lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma,
5. SKOOK – sajam konja i opreme za konje,
3. SPOREK – sajam sporta i rekreacije,
2. VOVINA – izložba voćnih vina,
1. ZELENI DOM – sajam hortikulture i obnovljivih izvora energije.

U sklopu 5. LOREKA sudjelovala je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije koja se pridružila sajmu lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma gdje je predstavila svoj dosadašnji rad s naglaskom na promociju zaštićenih područja naše županije osobito Regionalnog parka Moslavačka gora. S ciljem zaštite i očuvanja ugroženih i zaštićenih primjeraka flore i faune Moslavačke gore te podizanja svijesti ljudi o važnosti i ljepoti ovog područja, Javna ustanova je izložila ali i dijelila prigodne edukativne materijale (brošure, razglednice, letci itd.).
 
______________________________
 
21. – 22.05.2013.
Seget Donji - XIII. godišnji seminar nadzornih službi zaštite prirode u RH
 
XIII. Godišnji seminar nadzornih službi zaštite prirode u RH organiziran je u suradnji sa Javnom ustanovom Nacionalni park Krka. Gosti seminara bili su nadzornici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Republike Slovenije. Prisutne je pozdravio pomoćnik ministra MZOIP Nenad Strizirep. Neke od tema seminara su: Povijesni razvoj zaštićenih područja u RH, Međunarodne aktivnosti – IRF, Kongres u Keniji, novi Zakon o zaštiti prirode, Izvješće o radu nadzornika u 2012. Poseban gost bio je Roger Cole predstavnik IRF –a (Međunarodna rendžerska organizacija). Osim navedenog upoznati smo sa radom nadzorne službe u BiH, Crnoj Gori i Sloveniji.
 
______________________________
 
17.05.2013.
Mustafina Klada - 5. Festival sela – „Mladi i selo-perspektiva u EU“
 
Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Regionalna ekološka udruga „Zeleni Moslavine“, Mjesni odbor Mustafina Klada i Dobrovoljno vatrogasno društvo Mustafina Klada. Pokrovitelj manifestacije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na festivalu prikazan je edukativni film Zeleni biser Moslavine, održana prezentacija „Mladi i selo – budućnost u EU“ – Damijan Bogdanović, predstavljeni su eko-projekti Osnovne škole Čazma, predstavljen je kalendar za 2013. godinu radova učenika OŠ Velika Ludina.
 
 
______________________________
 
11.05.2013.
Bjelovar - projekt "Zdrav za 5"
 
U centralnom parku na Trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru održana je završna manifestacija projekta "Zdrav za 5" u organizaciji Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz navedene koordinatore projektu su se pridružile I, II i IV OŠ Bjelovar sa učenicima, Foto klub Bjelovar, Likovno društvo Bjelovar, Planinarsko društvo Bilogora i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prezentirala svoj dosadašnji rad dijeljenjem edukativnih sadržaja (letci, brošure, plakati) kako bi se djeca i građani pobliže upoznali sa zaštićenim područjima te ugroženom florom i faunom svoje Županije. Svrha ovog projekta bila je prevencija ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću mladih te zaštiti okoliša i prirode.
 
 
______________________________
 
09.05.2013.
Pisarovina - Svjetski dan ptica selica
 
Povodom Svjetskoga dana ptica selica Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s  JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije i Ribnjacima Pisarovina organizirali su Promatranje ptica na Ribnjacima Pisarovina.

Promatranje ptica organizira se za posjetitelje u 09:00, 10:00 i 11:00 sati pod stručnim vodstvom ornitologa. Posjetitelji su promatrati ptice i doznati više o prirodnom fenomenu selidbe ptice i razlozima ugroženosti ptica.

Navedenom obilježavanju Svjetskog dana ptica selica priključila se i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Više o svjetskom danu ptica selica možete saznati na www.worldmigratorybirdday.org/2013/
 
______________________________
 
23.04.2013.
Čazma - Florula čazmanskih mlaka i rijeke Čazme (1913.-2013.)
 
Predavanje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije o vegetaciji rijeke Česme temeljem istraživanja Franje Košćeca objavljenih 1913.g.

Iako je veliki znanstvenik, botaničar Ivo Horvat, živio tek prve tri godine svojega života u Čazmi, Gradski muzej u Čazmi u svim prilikama ističe njegovu povezanost s rodnim gradom te želi biti mjesto trajne uspomene na Ivu Horvata, a posebno se ponosi svojom Memorijalnom zbirkom botaničara Ive Horvata (MZIH).

Izložbom Ivo Horvat - Život za prirodu, odaje dužno poštovanje velikom znanstveniku, ekologu i domoljubu – botaničaru, profesoru, doktoru, a iznad svega čovjeku -  Ivi Horvatu.
 
Prezentaciju možete preuzeti ovdje.
______________________________
 
20.04.2013.
Ivanić-Grad (Žutica) - Foto safari
 
Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i jedinstvenim pristupom dočaravaju ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljaju fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja, te fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima.

Ovo je bila nit vodilja organiziranja foto safarija u šumi Žutica blizu Ivanić Grada. Šuma Žutica prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i spada u nizinske poplavne šume. Ime „Žutica“ potječe od naziva grma velika žutikovina. Slike nastale na ovom stručnom druženju koristiti će se za izradu promotivnog materijala.
 
       
______________________________
 
19.04.2013.
Dan planete Zemlje u Garić gradu
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije je zajedno s Općinom Berek, Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Turističkom zajednicom grada Čazme i Komunalijama d.o.o. Čazma sudjelovala u akciji čišćenja okoliša srednjovjekovnog Garić grada na području Regionalnog parka Moslavačka gora.

Organizacijom Općine Berek obilježen je Dan planete Zemlje koji se održava 22. travnja kako bi se podigla svijest ljudi prema prirodi i okolišu te spriječilo daljnje zagađenje. 

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen program za promicanje održivog razvoja. 2009. godine skupština UN-a je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. Od tada brojni volonteri, javne osobe i tvrtke sudjeluju u raznim događanjima i akcijama čišćenja i zaštite okoliša kako bi se planet što bolje očuvao za buduće naraštaje.
 
______________________________
 
11.04.2013.
Zagreb - Konferencija NATURA MANMON projekta
 
Tijekom posljednjih 18 mjeseci, NATURA 2000 upravljanje i monitoring-NATURA MANMON projekt pomogao je Republici Hrvatskoj u pripremi za provedbu EU Direktiva o pticama i staništima, u okviru indikativnih planova upravljanja za šest predloženih Natura 2000 područja i nacionalnih monitoring programa za niz staništa i vrsta. 11.04.2013. godine u Zagrebu održana je završna konferencija projekta gdje su bili predstavljeni rezultati projekta.
 
______________________________
 
05.04.2013.
Praćenje stanja kockavice (Fritillaria meleagris) tijekom ožujka i travnja 2013. godine
 
Poziv za suradnju
 
Prema procjenama znanstvenika, svaki dan izumire 130 vrsta od kojih većinu nismo niti opisali, a vrijeme u kojem živimo smatra se šestim masovnim izumiranjem u povijesti planete Zemlje.

Iako se Republika Hrvatska može pohvaliti iznimnom raznolikošću i bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, mnoge su vrste ipak na pragu izumiranja. Takve vrste koje zbog svoje ugroženosti zahtijevaju zaštitu upisane su u Crvene knjige Republike Hrvatske.

Jedna od takvih vrsta je i kockavica (Fritillaria meleagris) koja svojom ljepotom predstavlja ukras proljetnih livada. Ona je upisana u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske i Zakonom o zaštiti prirode proglašena strogo zaštićenom vrstom. Ugrožena je zbog gubitka staništa-vlažnih livada koje nestaju negativnim djelovanjem čovjeka ali i prirodnim procesima poput zaraštanja livada u drvenastu vegetaciju.

Zbog toga je Državni zavod za zaštitu prirode 2005. godine pokrenuo projekt Praćenja stanja kockavice u suradnji sa županijskim Javnim ustanovama i osnovnim i srednjim školama s ciljem prikupljanja podataka o veličini populacija. Ovaj projekt prepoznat je i na europskoj razini pa je Europska strategija za zaštitu biljaka istaknula ovu akciju kao pozitivan primjer suradnje stručnjaka i amatera u svrhu zaštite ugroženih vrsta, te ga je kao primjer dobre prakse preporučila i drugim zemljama.

Priključite se i Vi praćenju stanja kockavice i tako pridonesite očuvanju ove ugrožene vrste!
 
Formular za procjenu stanja populacije možete preuzeti ovdje.
______________________________
 
22.03.-24.03.2013.
Gudovac - 16. Proljetni međunarodni sajam
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije predstavila se na 16. Proljetnom međunarodnom sajmu u Gudovcu. Na navedenom sajmu predstavili smo se sa partnerima Regionalno razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije i ŠRC „Kukavica“. Ustanova je promovirala novu brošuru „Ptice uz rijeku Česmu“, te akciju Mjesec prebrojavanja kockavice. Tom prigodom dijeljeni su prigodni promotivni materijali kako bi se povećala svijest očuvanja prirode te dobila informacija o novim lokacijama na kojima raste kockavica.
 
______________________________
 
08.03.-09.03.2013.
Zagreb - Radionica za TAIEX
 
U cilju što boljeg razumijevanja zahtjeva i procedura a samim time i pripreme projekata za predlaganje za sufinanciranje u okviru LIFE + programa održana je radionica u organizaciji MZOIP u Zagrebu u vremenu od 08. do 09.03.2013. godine, u suradnji sa Uredom Europske komisije za tehnički pomoć, TAIEX. Na radionici predavači su bili stručnjaci iz EU država članica.
 
______________________________
 
22.02.2013.
Čazma - edukativni film "Zeleni biser Moslavine"
 
22. veljače 2013.g. u 19:00 sati u gradskoj knjižnici Čazma, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije prikazala je kratki edukativni film ZELENI BISER MOSALVINE.
 

Uredbom Vlade Republike Hrvatske 2. lipnja 2011. proglašen je Regionalni park „Moslavačka gora“, kao drugi regionalni park u Republici Hrvatskoj.

Regionalni park „Moslavačka gora“ je ukupne površine 15111,32 ha. od toga obuhvaća 45,74 % Bjelovarsko-bilogorske županije i 54,26 % Sisačko-moslavačke županije.

Regionalnim parkom upravljaju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije, svaka na području svoje županije.

CILJ ovog projekta bio je prikazati prirodne ljepote i povijesno-kulturnu baštinu Moslavačke gore sa svrhom promocije i uključivanja prirodno-povijesno-kulturne baštine u turističku ponudu.

Koncept filma je zamišljen tako da šetnjom tematskim putevima kroz „jedan dan“ (od izlaska Sunca do zalaska) posjetitelju ispriča priču od najstarije prošlosti do današnjeg dana, te prikaže turističke razvojne mogućnosti Moslavačke gore na principima održivog razvoja i temeljima tradicije i povijesti, te geoloških zanimljivosti (budući Geopark).

Ovaj film priča je o zanimljivostima sadašnjosti i skrivenim tragovima daleke prošlosti, zapisanim u dubinama Moslavačke gore. Nekada je bila usamljeni otok usred Panonskog mora. Nalazi fosilnih kostiju kljova i zubi starih preko 17 milijuna godina govore nam o da su ovim prostorom vladali praslonovi i tropska vegetacija.

Film je snimila Regionalna udruga Zeleni Moslavine u okviru projekta „Baštinom u budućnost Moslavačke gore“ uz financijsku pomoć Ministarstva turizma, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Javne ustanove za upravljanje zaštićeni prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Suradnici na filmu su bili:

  • Dragutin Pasarić – kultura tradicija; Matica hrvatska ogranak Kutina
  • Marko Bedić – povijest, umirovljeni prof.
  • Dražen Balen – geologija; PMF
  • Ana Bobovac – arheologija, Muzej Kutina
  • Dalibor Sumpor – priroda (flora, fauna);  regionalni voditelj Eko-škola za srednju Hrvatsku
Sponzori filma su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Kutina, TZ Grada Kutine, Moslavina d.o.o., Pranjić d.o.o. Kutina.

Ovaj film snimila je Mreža TV, Nezavisna televizija d.o.o.

Pozivam sve vas da nam se pridružite na putovanju kroz prošlost i sadašnjost Moslavačke gore i otkrijete njene zanimljivosti.
 
plakat filma
 
______________________________
 
02.02.2013.
Crna Mlaka - Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa
 
U suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije organizirao je promatranje ptica u Crnoj Mlaki, posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području.
Organizirano je promatranje ptica za posjetitelje pod stručnim vodstvom ornitologa.
2. veljače je Svjetski dan močvarnih staništa. Na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Tema ovogodišnjeg dana je „Močvare i upravljanje vodama“.
Osim promatranja ptica, biolozi su posjetitelje vodili stazama dabra i vidre, a ujedno su ih informirali o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti. Obilježavanju je prisustvovalo oko 200-tinjak ljudi. Cijeli događaj popratilo je nekoliko radijskih i televizijskih postaja i tiskovina. Događaju je prisustvovala i JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
______________________________
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player