Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     
Aktivnosti u 2014.g.:    
 
01.10.2014.
Bjelovar
 
Centar 112 u dojavio da se u Bjelovaru, Ante Starčevića 24 nalazi sova u dvorištu stambenog objekta, te da se ponaša čudno. U razgovoru sa stanarima doznali smo da je dopuštala da joj se priđe i da se dade dirati. Pobrinuli su se za nju što se tiče hrane i vode. Dolaskom na teren utvrdili smo da ne leti daleko i da nije u lošem stanju. Uhvatili smo je i stavili u kavez te odvezli u zoološki vrt u Zagreb. Tamo je predana veterinarskoj službi na daljnje postupanje. Veterinarka nas je izvijestila da je u dobrom stanju i da će je pustiti na slobodu kada za to dođe vrijeme. Utvrđeno je da se radi o uralskoj sovi (jastrebača) i to rijetkoj jer ima područje oko očiju čokoladne boje , a ne bijele kao kod većine primjeraka.
Sove su noćni lovci. Nalikuju dnevnim pticama grabljivicama, jastrebovima, škanjcima i sokolovima s oštrim kanđama i savinutim kljunom za hvatanje i savladavanje plijena, te s prilagodbama koje im pomažu u noćnom lovu. Oči su im velike, jer sabiru sve raspoloživo svijetlo, a položene su naprijed, što im pomaže u prosuđivanju razdaljine. Imaju oštar sluh, a meko perje omogućuje im nečujan let. U svijetu poznajemo oko 205 vrsta. Najbrojnije vrste sova u Hrvatskoj su: ćuk, sivi ćuk, kukuvija, ušara, mala ušara, sova močvarica, šumska sova, jastrebača, ćuk batoglavac, velika sova.
Jastrebača  (Strix uralensis) je  zaštićena i ugrožena sova koja je  tek nešto manja od Velike sove. Stanište su joj crnogorične i bjelogorične šume ali također i gradovi i naselja. Često lovi danju sisavce do veličine vjeverice i ptice velike poput lještarke.

JESTE LI ZNALI ?
Mnogi misle da sova tijekom dana jako slabo vidi ili da je čak potpuno slijepa. No treba znati da to nije istina. Naime, sovin vid i tijekom dana je dobar, gotovo toliko dobar kao i kod ljudi! Većina sova odmara se tijekom dana i vrlo često tada žmiri te otuda uvriježeno mišljenje o dnevnoj sljepoći sova. Osim toga, iako sove rado love u mraku, njima je potrebna tek mala količina svjetlosti pomoću koje izoštravaju vid i tako love. Nadalje, one ne mogu pomicati oči unutar očnih duplji, ali zato mogu okrenuti glavu i do 270 stupnjeva! Ovo znači da sova može gledati ravno iza sebe. Ovo je nadomjestak za to što ne može pomicati oči u očnim dupljama.

 
______________________________
 
25. - 26.09.2014.
Velika
 
XIV. Godišnji seminar čuvara prirode u Republici Hrvatskoj organiziran je u suradnji sa Javnom ustanovom Park prirode Papuk. Gosti seminara bili su nadzornici iz Mađarske i Bosne i Hercegovine iz parka Kozara. Prisutne je pozdravio pomoćnik ministra MZOIP Nenad Strizirep. Neke od tema seminara su bile: Kriminalistička metodologija u funkciji zaštite prirode, Uloga čuvara prirode u sustavu posjećivanja zaštićenih područja, Predstavljanje nove odore, značke i iskaznice, O sredozemnoj medvjedici na području Istre. Osim navedenog upoznati smo sa radom nadzorne službe u BiH i Mađarskoj.
______________________________
 
20.08.2014.
Siščani - RAZVIJANJE TURIZMA PROMATRANJA PTICA U NATURA 2000 PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
 

Ribnjaci Siščani smješteni su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u blizini grada Bjelovara na glavnom prometnom pravcu Bjelovar-Čazma-Zagreb zbog čega imaju povoljan geografski položaj. U vlasništvu su tvrtke „Ribnjak 1961“ kojoj je glavna djelatnost uzgoj slatkovodnih vrsta riba (šaran, amur, tostolobik sivi i bijeli, som i patuljasti som).

Uredbom Vlade Republike Hrvatske (NN.br.109/07) ovo je područje uvršteno u Nacionalnu ekološku mrežu RH sa šifrom HR 1000009 kao međunarodno važno područje za ptice, a pristupanjem Hrvatske EU ovo područje postaje dio Europske ekološke mreže odnosno NATURA područje.

Ukupna površina iznosi 1.356 ha, čime je uz ribnjak Jelas  drugi najveći ribnjak u Hrvatskoj.

Među svim staništima u Hrvatskoj močvarna staništa su najugroženija. Od ukupnog broja ugroženih ptica čak 46 % ptica su močvarice. To je posljedica velike destrukcije ovih staništa tijekom 20. stoljeća, a taj se proces i dalje nastavlja. Sada su prirodna močvarna staništa u Hrvatskoj već toliko ugrožena da opstanak mnogih vrsta ptica močvarica ovisi o opstanku antropogenih močvarnih staništa, prije svega šaranskih ribnjaka. Stoga je važno da se proizvodnja nastavi i uskladi sa zahtjevima zaštite ugroženih vrsta.

Proteklih godina Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode provodilo je u Siščanima praćenje stanja ornitofaune čime je zabilježena 101 vrsta ptica, od čega 43 vrste močvarica i 4 vrste vezane uz tršćake. Na nacionalnoj razini ovdje je pronađeno 10 vrsta ptica: ćubasti gnjurac, siva čaplja, bijela čaplja, žuta čaplja, bijela čapljica, bijela i crna roda, orao štekavac, crna lunja i eja močvarica.

Potencijalna zaštita u kategoriji posebnog rezervata-ornitološki omogućila bi očuvanje populacija navedenih ptica močvarica i otvorila novu perspektivu održivog razvoja kroz dopuštanje odgovarajućih gospodarskih aktivnosti i svih vidova rekreacije i turizma.

Svrha ovog projekta je razviti turizam promatranja ptica (engl. birdwatching, birding) koji ima veliki potencijal u BBŽ zahvaljujući bogatoj fauni ptica koja obitava na ribnjacima Siščani. Nažalost, vlastiti kapaciteti ovog oblika turizma su nedovoljno razvijeni i često strane agencije dovode turiste promatrače ptica u Hrvatsku kako bi im pokazali našu prirodnu baštinu. To nas je motiviralo da poput i drugih Javnih ustanova na području RH postavimo infrastrukturu (promatračnicu za ptice) koja bi omogućila nesmetano i dugotrajno promatranje ptica. Promatračnica je izrađena sredstvima Ministarstva turizma RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Promatranje ptica se prvenstveno odvija na proljeće kad je sezona gniježđenja većine vrsta ptica. Najpovoljniji mjeseci su svibanj i lipanj kada su ptice najaktivnije. Promatranje bi se tako odvijalo u predsezoni, te bi na taj način turizam promatranja ptica pridonio proširenju turističke sezone Hrvatske. Gosti se na promatranje ptica mogu dovoditi tokom cijele godine zbog brojnih vrsta koje su ove ribnjake izabrale kao svoje trajno stanište.

Promatrači svoj dolazak mogu najaviti na adresu ustanove Milana Novačića 13, 43240 Čazma ili na telefone 043 227 088, 099 2302 760 ili na e-mail juzastita.prirode@post.t-com.hr.

 
______________________________
 
02.07.2014.
Orlovac Zdenački
 
U 06,50 Centar 112 dojavio je da se u Orlovcu Zdenačkom ispred kućnog broja 73 srušilo gnijezdo sa nosačem sa električnog stupa. Prema dojavi u gnijezdu su bile dvije rode. Dolaskom na teren u 10,05 i u razgovoru sa vlasnicom kuće dobili smo informaciju da su djelatnici Elektre postavili novi nosač i vratili dijelove gnijezda nazad na nosač. U trenutku našeg dolaska u gnijezdu su se nalazili dvije rode.
 
______________________________
 
26.05.2014.
Gornji Daruvar
 
Centar 112 u 08,46 sati dojavio da se u Gornjem Daruvaru preko puta katoličkog groblja nalazi sova ušara koja izgleda da je ozlijeđena. Ovu informaciju dojavio je gosp. Igor B. koji ju je i pronašao na cesti. Po dolasku na teren gosp. Igor izvjestio nas je da je sova u lošem stanju odnosno da ne može stati na noge. Mladunče je preuzeto i otpremljenu u zoološki vrt u Zagreb. Tamo je predan u veterinarsku službu na daljnje postupanje. Veterinarka nas je izvjestila da se radi o unutarnjim povredama je na prvi pogled krila i noge izgledaju dobro. U njihovoj ambulanti izvršiti će se detaljan pregled te će se onda znati kakovo je zdravstveno stanje. Nakon izlječenja biti će puštena na slobodu.
 
______________________________
 
25.05.2014.
Gudovac
 
Centar 112 u 17,24 sati dojavio da se u Gudovcu na nogometnom igralištu nalazi mladunče sove ušare. Ovu informaciju dojavio je gosp. Zoran V. koji ju je i pronašao. Po dolasku na teren gosp. Zoran izvjestio nas je da je sova u dobrom stanju, nahranio je i dao vode. Od tada se ona ne razdvaja od njega već mu cijelo vrijeme stoji na ramenu. Mladunče je preuzeto i otpremljenu u zoološki vrt u Zagreb. Tamo je predan u veterinarsku službu na daljnje postupanje. Veterinarka nas je izvjestila da je u jako dobrom stanju i da će je pustiti na slobodu kada za to dođe vrijeme.
 
______________________________
 
24.01.2014.
Sirač - Štete od dabra
 
Rambousek Antun iz Sirača Ruđera Boškovića 34 prijavio je štetu na stablima jabuke koje je prouzročio dabar. Izvršen je pregled stanja sa inspekcijskom službom Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Nakon nadzora napravljen je zapisnik i date su upute vlasniku za daljnje postupanje po nastaloj šteti.
 
______________________________
 
24.01.2014.
Garešnica, Hrastovčić - Spašavanje labuda
 
Navedenog dana primili smo dojavu centra 112 da je na adresi Garešnica, Hrastovčić 12 u dvorištu viđen labud. Vlasnici su ozlijeđenog labuda smjestili u štalu. Pregledan je od strane veterinara te nisu ustanovljene nikakve vidljive povrede ili lomovi. Predstavnik Ustanove preuzeo je labuda sa namjerom da ga preveze u zoološki vrt u Zagreb na daljnje postupanje. U razgovoru sa veterinarkom iz zoološkog vrta dogovoreno je da ga se pusti na veću vodenu površinu sa koje će on odletjeti. Prevezen je i pušten na jezero u Derezi vlasništvo streljačkog društva „Čazmatrans“ Čazma. Dva dana mu je dostavljana hrana. Nakon dva dana napustio je jezero tako što je odletio. Vrijeme dok je bio na jezeru postao je prava atrakcija u Čazmi.
 
______________________________
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player