Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     
Aktivnosti u 2015.g.:    
 
25.11.2015.
Štete od dabra
 
Po zaprimljenoj prijavi stanovnika Stanića Javna ustanova je obavijestila inspektora Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji je navedenog dana zajedno s glavnim čuvarom Javne ustanove obišao područje štete. Izlaskom je utvrđena šteta od dabra na poljoprivrednim površinama uz potok Švasticu koji protječe pokraj mjesta Stanići, Pavlin Kloštar i Ždralovi. Napravljen je zapisnik i postupak je u tijeku.
 
______________________________
 
15.11.2015.
Info-edukativni punkt Blatnica – završetak radova
 
Kao što smo i obećali javljamo se sa novostima, naime radovi na našem info-edukativnom punktu primakli su se kraju. Upravna zgrada je uređena, uredska oprema (stolovi, stolice, ormari) dopremljena i čeka svoje prve polaznike željnih novih znanja i zanimljivih predavanja.
Radovi su napredovali i vani,  pa je tako edukativna staza "Lokvanjić" dobila svoje sadržaje: promatračnice za ptice i 10 edukativnih tabli koje dočaravaju prirodne vrijednosti ovih ribnjaka.

Preostaje nam još samo čekati lijepo vrijeme i najaviti otvorenje !!!
 
       
       
______________________________
 
14.-16.10.2015.
Donja Stubica – 9. Skup stručnih službi javnih ustanova
 
U organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu  (HAOP), od 14. do 16.10.2015. u Donjoj Stubici održan je 9. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Domaćin skupa bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Cilj skupa je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja.

Kroz tri dana izmjenjivala su se predavanja o geoportalu informacijskog sustava zaštite prirode, ulozi sektora zaštite prirode u šumarstvu, poljoprivredi i turizmu, aktualnostima vezanim uz uspostavu ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj i provedbi monitoringa nakon čega su slijedila predavanja o aktualnim projektima i provedenim aktivnostima u zaštićenim područjima.

Drugog dana skupa organiziran je terenski obilazak Centra za prirodu „Zagorje“ u Radoboju gdje je održan prigodni program povodom obilježavanja 10. godina od osnivanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, sudionici su razgledali  Zavičajnu zbirku geološke i arheološke zanimljivosti radobojskog područja i izložbu fotografija „Zagorje, ljepota prirode“. Po završetku programa, organiziran je posjet najvećem zaštićenom području Krapinsko-zagorske županije,  značajnom krajobrazu „Zelenjak – Risvička i Cesarska gora“.
 
______________________________
 
28.09.2015.
Info-edukativni punkt Blatnica – radovi se nastavljaju …
 
Nakon uspješno postavljene nove plastične stolarije na upravnoj zgradi, radovi na vanjskoj ovojnici (fasadi) polako se privode kraju kao i radovi unutar zgrade. Dobri vremenski uvjeti omogućili su radove i  na otvorenom pa smo tako dobili nadstrešnicu, a  izbetonirani su i temelji za promatračnice za ptice. Edukativne table su u fazi grafičke pripreme za tisak!

Čim dobijemo nešto novo pohvalit ćemo se !!!
 
       
______________________________
 
17.08.2015.
Započeli radovi na Info-edukativnom punktu Blatnica
 
U skladu sa predviđenim planom započeli su radovi uređivanja na ˝Info-edukativnom punktu Blatnica˝ u sklopu NIP projekta. Projekt se bazira na edukaciji i informiranju javnosti o važnosti očuvanja šaranskih ribnjaka i monitoringu ptica močvarica kojima su ovakva staništa neophodna za opstanak i održanje vrste.

Vrijednost projekta je oko 700 000 kn, radovi su u cijelosti financirani od strane Svjetske banke, a izvodi ih Eding d.o.o. Prva faza radova obuhvaća unutarnje i vanjsko uređenje upravne zgrade na ribnjacima (izrada fasade, zamjena stolarije). Na te radove se nadovezuje izrada nadstrešnice ispred upravne zgrade, izrada promatračnica te postavljanje klupa i info-edukativnih tabli na predviđenoj poučnoj stazi. Nakon završenih vanjskih radova predviđeno je opremanje predavaonica sa uredskom opremom i mikroskopima koji bi služili za provođenje edukacije.

Završetak radova se predviđa do 15. studenog 2015.
 
       
______________________________
 
12.08.2015.
Siščani, CRVENE RODE – misterij ili ???
 
Dojavom mještana Siščana djelatnici Javne ustanove uputili su se u prijepodnevnim satima  u navedeno mjesto i stvarno svojim očima na krovu ugledali crvenu rodu. Čudu nije bilo kraja pa smo ovu rijetku pojavu odlučili i fotografirati.
Međutim moramo vas razočarati, naime ne radi se o novoj ili rijetkoj vrsti koju smo priželjkivali kako bi se malo pohvalili, već za ovo postoji logično objašnjenje. Djelatnici šaranskih ribnjaka bacali su lijek za ribe u obliku praha što je izazvalo crveno obojenje vode. 
Roda se obojila tražeći hranu na ribnjacima. Boja samo po sebi nije otrovna, biorazgradiva je i otapa se u vodi, a kad se jako razrijedi daje različite intenzitete zelene boje. Prašak s rode će se isprati kad padne prva kiša pa nije isključeno da crvena roda nakratko postane i zelena.
 
______________________________
 
09.08.2015.
Bjelovar – spašavanje ćuka
 
U popodnevnim satima Javna ustanova zaprimila je poziv službe 112 da se u parku na Trgu hrvatskih branitelja u Bjelovaru nalazi ozlijeđeni mladi ćuk. Ćuk je vjerojatno ispao iz gnijezda i imao je ozlijeđeno oko.
Prevezen je u ZOO vrt  Zagreb gdje je daljnju skrb o njemu preuzela dežurna veterinarska služba.
 
 
Jeste li ovo znali ???
Ćuk je ptica grabljivica iz porodice sova,  aktivna je isključivo noću kada lovi krupne insekte i male vodozemce, gmazove, ptice i sisavce. Izvrstan je letač u mraku, potpomognut izrazito dobrim noćnim vidom. Zbog izuzetno mekanog perja, kroz zrak se kreće bešumno. Vrebajući svoj plijen može da okrene glavu za 180 stupnjeva dok miruje. Također, ima mogućnost vidnog polja od 270 stupnjeva, što znači da može gledati "iza sebe".
______________________________
 
05.08.2015.
Velika Pisanica - ozlijeđena roda
 
Dojavom na žurni poziv 112, glavni nadzornik Javne ustanove u Velikoj Pisanici kraj groblja pronašao je ozlijeđenu rodu.  Pregledom je utvrđeno da ima ozljedu odnosno prijelom noge te da krvari.
Roda je odvezena u zoološki vrt u Zagreb gdje je predana veterinarskoj službi na daljnje liječenje.
 
______________________________
 
07.2015.
Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015.godini
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt "Zaštita i očuvanje bijele rode Ciconia ciconia" još od 2009.godine. Naša županija je druga po brojnosti roda u Republici Hrvatskoj, nakon Sisačko-moslavačke, koja prednjači.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih i doprirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Iako joj je populacija u Hrvatskoj još uvijek stabilna, potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode kako bismo izbjegli negativna iskustva zapadno europskih zemalja gdje je u prošlosti zbog neodrživog razvoja značajno pao broj ovih prepoznatljivih ptica.
Sa ciljem održavanja populacije bijele rode u povoljnom stanju kroz suživot sa čovjekom Javna ustanova ima plan i obavezu vršiti monitoring bijele rode kako bi saznali eventualne promjene u populaciji i promjene u rasprostranjenosti. Pri tome koristeći indikatore aktivnosti u smislu utvrđivanja broja gnijezda i mladih u njima osim na krovovima objekata tako i na električnim stupovima.

Javna ustanova u monitoringu bijele rode surađuje sa nacionalnim koordinatorom za monitoring bijele rode Zavoda za zaštitu prirode, te njemu dostavljamo podatke kako bi što stručnije procesuirali podatke kretanja populacije. Monitoring se provodi terenskim obilaskom i to u dva termina:

1. od 20.travnja do 20.svibnja
2.od 15.lipnja do 10.srpnja

Prema podatcima Hrvatskog ornitološkog društva, 2014.godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno je 328 gnijezda, od čega na krovovima kuća 74 gnijezda, dok se ostatak nalazi na električnim stupovima.  Najveća brojnost utvrđena je u Siščanima (36 gnijezda).
 
       
______________________________
 
23.06.2015.
Sišćani - ozlijeđena roda
 
Telefonskim pozivom dojavljeno je Javnoj ustanovi da je ozlijeđena roda u Siščanima. Ustanova je intervenirala izlaskom na teren gdje je ustanovljeno da je mlada roda uslijed naleta jakog vjetra ispala iz gnijezda. Nalazila se u dosta lošem stanju stoga je hitno prevezena u ZOO vrt u Zagrebu. Daljnju skrb o njoj preuzela je dežurna veterinarska služba.
 
______________________________
 
15.-19.06.2015.
Monitoring lastavica i piljaka u kontinentalnoj Hrvatskoj
 
U suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode  u Lipnju ove godine po prvi puta je od strane djelatnika Javne ustanove obavljen monitoring lastavica (Hirundo rustica) i piljaka (Delichon urbicum)  na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Lastavice se najčešće gnijezde u selima i manjim sredinama u blizini domaćih životinja. Iznimno mogu dolazit i u gradovima, a gnijezde u pratećim objektima, kao što su garaže, alatnice, nedovršene kuće i sl.
Piljci, za razliku od lastavica, gnijezde većinom u gradovima, gnijezda grade na stambenim objektima, mostovima i drugim konstrukcijama.
Prije samog monitoringa, djelatnici Javne ustanove sudjelovali su na trening radionici u Prku prirode Lonjsko polje, gdje su se upoznali sa vrstom i metodologijom monitoringa. Terenski rad u sklopu monitoringa zahtijevao je učestalu komunikaciju sa vlasnicima objekata na kojima se gnijezde lastavice i piljci.
Cilj monitoringa je pratiti brojnost aktivnih gnijezda lastavica i piljaka na odabranim kvadrantima 1x1 km2 u svrhu određivanja veličine gnijezdeće populacije, njene rasprostranjenosti te trendova populacije. Ovogodišnjim monitoringom obuhvaćeno je 17 kvadranata od ukupnih 54 koje smo dužni obići u idućim godinama. Svake 3 godine će se vršiti monitoring na istim kvadrantima kako bi se utvrdio trend i brojnost populacije.
Rezultati monitoringa :
-224 gnijezda lastavica od kojih je 125 bilo nastanjeno i
-14 gnijezda piljaka od kojih je 7 bilo nastanjeno
Po zastupljenosti ove vrste naša županija se nalazi pri vrhu.
 
______________________________
 
02.06.2015.
Obilježen dan proglašenja Moslavačke gore regionalnim parkom
 
Planinarsko društvo „ Garjevica“  iz Čazme u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko bilogorske županije obilježilo je dan proglašenja Moslavačke gore regionalnim parkom planinarenjem po Moslavačkoj gori.
Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 132. sjednici održanoj 02.06.2011. godine donijela Uredbu o proglašenju Regionalnog parka „Moslavačka gora“. Proglašava se zaštićenim područjem prirodni i dijelom kultivirani prostor masiva Moslavačke gore jugozapadnog dijela područja Bjelovarsko-bilogorske i sjeveroistočnog dijela područja Sisačko-moslavačke županije, ukupne površine 15111,32 ha od regionalnog značaja za očuvanje krajobrazne, geološke i biološke raznolikosti te bogate kulturno-povijesne i tradicijske baštine.
 
______________________________
 
7 - 8.05.2015.
Premantura - Sudjelovanje na XV. godišnjem seminaru čuvara prirode
 
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji sa Javnom ustanovom "Kamenjak", općine Medulin organiziralo je 7. i 8. svibnja 2015. godine u Premanturi kraj Medulina  XV. Godišnji seminar čuvara prirode u Republici Hrvatskoj.

Seminar je bio zamišljen i podijeljen u dva dijela:  radni dio u obliku predavanja koja su se je održala u Kongresnoj dvorani Hrvatskog saveza slijepih u Premanturi i terenskog obilaska značajnog krajobraza " Donji Kamenjak".

Prvog radnog dana seminara održana su edukativna i vrlo zanimljiva predavanja s primjerima iz prakse što je bilo vrlo korisno za sve sudionike. Ravnateljica JU Kamenjak i predstavnik Ministrastva zaštite okoliša i prirode održali su pozdravni govor, gospođa Katica Bezuh viša inspektorica zaštite prirode izvješće o radu nadzornika u 2014. godini, a predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode izvješće o svjetskom kongresu zaštićenih područja u Sydney-u , novom informacijskom sustavu, edukaciji čuvara prirode te o protokolu zbrinjavanja stradalih morskih životinja.

Na seminaru su sudjelovali i gosti iz Italije (član službe Corpo Forestale i glavni rendžer u Regionalnom parku "Maremma") te Slovenije (Regionalni park "Škocjanske jame") koji su predstavili svoja zaštićena područja i djelovanje službe nadzora.  

Program drugoga dana odvijao se u značajnom krajobrazu "Donji Kamenjak", gdje su stručna voditeljica, stručna suradnica i čuvari prirode JU "Kamenjak" svojim kolegama predstavili rad službe i prirodne ljepote ovog zaštićenog područja, a nas  su posebno oduševile orhideje i naravno m o r e !!!.
 
______________________________
 
svibanj 2015.
započeo obilazak vlasnika objekata na čijim krovovima su rodina gnijezda
 
I ove godine Javna ustanova sudjeluje u projektu "Zaštita i o čuvanje bijele rode" koju sustavno provodi još od 2009. godine u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Naknade u iznosu od 700,00 kuna kuna isplaćivati  će se samo vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode
za eventualne popravke krovišta i štetu koju je roda svojim boravkom prouzročila. Prošle 2014. godine zabilježena su 74 gnijezda bijele rode na krovovima stambenih i gospodarskih objekata. Ukoliko posjedujete rodino gnijezdo (prizna se samo na krovu ) a ne primate naknadu javite nam se !!!
 
______________________________
 
30.04.2015.
Ivanovo selo - spašavanje rode
 
Po zaprimljenoj dojavi gospođe Rajzl u prijepodnevnim satima djelatnici Javne ustanove zaputili su se u Ivanovo Selo pomoći ozlijeđenoj rodi (Ciconia ciconia). Dolaskom smo utvrdili da je roda mirna, leži i nije se branila prilikom smještanja u kavez za prijevoz. Roda je odvezena u zoološki vrt u Zagreb gdje je predana veterinarskoj službi na daljnje liječenje. Sutradan nas je veterinarka Bata Ingeborg izvijestila da je roda otrovana odnosno da je najvjerojatnije pojela nekog otrovanog glodavca ili gmaza, ali da se dobro oporavlja i da vjeruje u njeno ozdravljenje.

Nadamo se što ranijem oporavku i povratku naše rode u Ivanovo Selo !!!

U Hrvatskoj se 24. kolovoza obilježava kao Dan roda !
 
______________________________
 
28.04.2015.
Čazma - Istraživanje Hyle u našoj županiji
 
Djelatnici Javne ustanove i  predstavnica  hrvatskog herpetološkog društva "Hyla", gospođa Dragica Šalomon, dr.sc.  u sklopu Projekta integracije u Natura 2000 - NIP , obišli su terene u okolici Čazme kao što su Medjame, područje Srednjaka i starog korita rijeke Česme koje su zbog svojih staništa (vode stajaćice) i prisutnih vodozemaca i gmazova bili zanimljivi i odabrani za istraživanje i inventarizaciju vrsta.
Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla je strukovna nevladina organizacija koja je osnovana 1997. godine kako bi proučavali i zaštitili vodozemce i gmazove u Hrvatskoj. U vodozemce spadaju žabe, vodenjaci i daždevnjaci, dok su gmazovi gušteri, zmije, kornjače i krokodili (kojih kod nas nema).

HERPETOLOGIJA
(grč. herpeton - životinje koje pužu + logos – znanost) je grana zoologije koja se bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova.

Obilazak navedenih terena bio je vrlo produktivan i rezultirao je pronalaskom i determinacijom nekolio vrsta žaba (mala zelena žaba, velika zelena žaba, zelena jestiva žaba, smeđa šumska žaba …), vodenjaka, zmija (bjelouška) i kornjača (barska kornjača).

ZAHVALJUJEMO Hrvatskom herpetološkom društvu i nadamo se ponovnoj suradnji !!!!
 
       
 
______________________________
 
22.04.2015
Čazma - Dan planete Zemlja u Dječjem vrtiću "Pčelica"
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije obilježila je Dan planete Zemlje u Eko vrtiću Pčelica gdje je održala tematsko predavanje o prirodi i što mi kao pojedinci možemo učiniti za nju kako bi je očuvali za buduće naraštaje.

Povodom toga prezentirali smo slikovnicu "Kako je šuma dobila most" što je oduševilo djecu kao i zagonetke o životinjama u šumi koje su uspješno pogađali.
U dvorištu vrtića djelatnici Javne ustanove, tete i djeca posadili su mlado stablo ginka u čast najstarijeg stabla ginka u Hrvatskoj koje je zaštićeno još od 1967. godine, a nalazi se u Daruvaru u parku dvorca Jankovića.

POVIJEST OBILJEŽAVANJA

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen program za promicanje održivog razvoja. 2009. godine skupština UN-a je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. Od tada brojni volonteri, javne osobe i tvrtke sudjeluju u raznim događanjima i akcijama čišćenja i zaštite okoliša kako bi se planet što bolje očuvao za buduće naraštaje.
 
     
______________________________
 
14.04.2015.
Grubišno Polje
 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ u suradnji s tvrtkom Komunalac d.o.o. Grubišno Polje izvršila je prvu košnju livada uz potok Injaticu, na području Grubišnopoljske Bilogore na kojima obitava kritično ugrožena vrsta leptira, močvarni plavac (Maculinea alcon).

Ova vrsta zabilježena je samo na tri područja u Republici Hrvatskoj - Nacionalnom parku Plitvička jezera, Parku prirode Papuk i   livadama uz potok Injaticu,  što govori o posebnosti i rijetkosti vrste. Livade uz potok Injaticu pripadaju ekološkoj mreži NATURA 2000 (HR2001220) gdje je ciljna vrsta  ugrožen leptir vatreni plavac s ciljnim staništem travnjacima beskoljenke.  

Močvarni plavac je vrsta leptira čiji život ovisi samo o jednoj vrsti biljke a to je plućna sirištara koja obitava na ovim livadama.  Tipična staništa močvarnog plavca su vlažne livade s biljkom hraniteljicom i mravinjacima vrste Myrmica scabrinodis, M.ruginodis ili M. rubra. Leptiri močvarnog plavca lete u kasno ljeto (srpanj i kolovoz) i polažu jaja na ovipozicijsku biljku plućnu sirištaru Gentiana pneumonanthe koja je u ovom slučaju i biljka hraniteljica gusjenice. Gusjenica se hrani ovom biljkom, presvlači četiri puta i spušta na tlo pa ju specifična vrsta mrava odnose u mravinjak gdje ju hrane kao svoju i na taj način prezimljuje te u ljeto izlijeće kao leptir iz zemlje.         

Neodgovarajuće gospodarenje, odnosno ne košenje livada dovelo je do smanjenja prisutnosti plućne sirištare, a s time i močvarnog plavca. Monitoring prof. A. Delića i Državnog zavoda utvrdio je da se populacija ove vrste drastično smanjila zbog čega nam je Državni zavod za zaštitu prirode pomogao svojim smjernicama za održavanje livada kako bi se populacija leptira močvarnog plavca ovdje očuvala. Tome će doprinijeti pravovremena košnja (od 15. rujna do 31. svibnja) čime će se omogućiti da se biljka hraniteljica (plućna sirištara) razvije i naraste kako bi leptir močvarnog plavca položio jaja na nju, a ličinke imale dovoljno hrane i vremena da se presvuku i nastave svoj ciklus.
 
______________________________
 
travanj 2015.
Prebrojavanje kockavice
 
Iako se Republika Hrvatska može pohvaliti iznimnom raznolikošću i bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, mnogim vrstama ipak prijeti izumiranje. Takve vrste koje zbog svoje ugroženosti zahtijevaju zaštitu upisane su u Crvene knjige Republike Hrvatske.

Jedna od njih je i kockavica (Fritillaria meleagris) biljka koja svojom ljepotom predstavlja ukras proljetnih livada. Ona je upisana u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske i Zakonom o zaštiti prirode proglašena strogo zaštićenom vrstom. Ugrožena je zbog gubitka staništa-vlažnih livada koje nestaju negativnim djelovanjem čovjeka ali i prirodnim procesima poput zaraštanja livada u drvenastu vegetaciju.
Zbog toga je Državni zavod za zaštitu prirode 2005. godine pokrenuo projekt Praćenja stanja kockavice u suradnji sa županijskim Javnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama s ciljem prikupljanja podataka o veličini populacija. Ovaj projekt prepoznat je i na europskoj razini pa je Europska strategija za zaštitu biljaka istaknula ovu akciju kao pozitivan primjer suradnje stručnjaka i amatera u svrhu zaštite ugroženih vrsta, te ga je kao primjer dobre prakse preporučila i drugim zemljama. Dosadašnjim aktivnostima u sklopu ove akcije, uz pomoć nastavnika i učenika, prikupljeni su vrijedni podaci o rasprostranjenosti i brojnosti kockavice.

Kako bismo osigurali nastavak praćenja stanja ove osjetljive vrste i 2015. godine Javna ustanova, sudjelovala je u akciji prebrojavanja kockavice a priključile su se OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Čazma i OŠ Velika Trnovitica.

Zahvaljujemo svim sudionicima prebrojavanja kockavice i veselimo se ponovnoj suradnji !
 
______________________________
 
18.02.2015.
Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP)
 
Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj  potpisale su Ugovor o zajmu u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000. Jedan od ciljeva ovog projekta je i pružanje podrške nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima pri implementaciji ciljeva europske ekološke mreže Natura 2000 u svoje investicijske programe.
Stoga je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila projekt naziva "Info-edukativni punkt Blatnica" na području ekološke mreže HR 2000440 Ribnjaci Siščani i Blatnica i ostvarila bespovratna sredstva EU.
Ovaj projekt obuhvaća područje ribnjaka Blatnica (odnosno ribnjake 5 i 6) gdje bi se postavile 4 promatračnice za ptice, a uz uređene nasipe klupe s koševima za smeće. Ovi radovi neće devastirati okoliš i prirodu jer objekti zahtijevaju minimalne radove (betoniranje podloga za postavljanje), a i  svojom infrastrukturom prilagođeni su okolišu i vizualno se u njega uklapaju. Uz već postojeću zgradu podalje od navedenih ribnjaka postavila bi se nadstrešnica sa stolom i klupama za djecu te uredila  (adaptirala) unutarnja prostorija za predavanja i edukaciju.
Projekt se bazira na edukaciji i informiranju javnosti o važnosti očuvanja šaranskih ribnjaka i monitoringu ptica močvarica kojima su ovakva staništa neophodna za opstanak i održanje vrste. Ovaj "Info-edukativni punkt Blatnica" zamišljen je kao mjesto gdje bi se održavala škola u prirodi za učenike Osnovnih škola koja bi uključivala obilazak ribnjaka uz info-edukativne table koje svojim sadržajem prate teme vezane uz močvarna staništa, specifičnoj flori i fauni ribnjaka i ekološkoj važnosti ovakvog staništa koje je zanimljivo i EU zbog čega je i uvršteno u europsku ekološku mrežu. Obilazak bi uključivao i promatranje ptica iz promatračnica s dvogledom. Nakon toga dio djece bi vani pod nadstrešnicom obradila (herbarij, crtanje i sl.) sakupljene materijale, a u unutarnjoj prostoriji bi se lupama i/ili mikroskopom pregledali uzorci npr. stajaće vode s algama i bičašima. Projekt trenutno vrijedi 700.000,00 kuna i u potpunosti ga pokriva Svjetska banka tako da Bjelovarsko-bilogorska županija od napisane sume ne mora ništa platiti. Ovaj Projekt je jedinstven i Javna ustanova svake županije je prijavila samo jedan projekt kojeg je predložio Državni zavod za zaštitu prirode od čega mnoge županije nisu prošle, a zbog čega smo iznimno ponosni što je naša Županija došla ovako daleko na ovom natječaju. Zadovoljili smo sve uvjete i sada kreće faza potpisivanja sporazuma te proces javne nabave. Nakon toga se kreće u konkretnu provedbu projekta na terenu.
 
______________________________
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player