Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     
ZAŠTITNE ŠUME - Garić-grad    
     

Na inicijativu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske županije i uz prethodno pribavljenu suglasnost Hrvatskih šuma d.o.o., Uprave šuma Podružnica Bjelovar, a temeljem članka 14. stavka 2. Zakona o šumama (N. N. br.140/05, 82/06, 129/08, 80/10, 124/10, 25/12, 68/12, 148/13) uočena je mogućnost zaštite šumskog predjela "Zagarić" ukupne površine 1,75 ha, a koju čini odsjek 150 c u gospodarskoj jedinici "Garjevica-Garešnica", u kategoriji zaštitne šume za zaštitu objekata s ciljem održavanja i zaštite spomenika "Garić-grada".

Temeljem članka 25. stavka 2. navedenog Zakona o šumama Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije 20. ožujka 2014. godine donijela je Odluku o proglašenju zaštitne šume za zaštitu objekata "Zagarić" u gospodarskoj jedinici "Garjevica-Garešnica" na kat.čest.br. 605 i dijelom 560/3 u k.o. Šimljanik.

U središnjem dijelu odsjeka 150 c nalaze se ostaci starog grada Garić, a prostor oko zidina Hrvatske šume su izdvojile u zaseban odsjek s ograničenim gospodarenjem te se propisuju radovi s ciljem održavanja i zaštite spomenika "Garić-grada".

Zidine srednjovjekovnog Garić-grada predstavljaju važnu kulturno-povijesnu baštinu ovog kraja, a nalazi se usred Moslavačke gore blizu Podgarića.

Garić-grad je uz Medvedgrad jedan od najstarijih srednjovjekovnih hrvatskih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Prvi put se spominje 1163. kao sjedište župe, a utvrdu je sagradio hrvatski ban Stjepan Šubić 1256. godine. Sastojao se od dva dijela: vanjskog i unutarnjeg, koji su bili opasani zidovima. Imao je i dvije kule za obranu. 1295. na Garić goru dolaze Pavlini koji su osnovali samostan i crkvu Sv. Blažene Djevice Marije (Bela Crkva). Među brojnim vlasnicima, bili su knez Gardun, Barbara Celjska (Crna kraljica) i zagrebački biskupi. Godine 1544. Osmanlije su osvojili i razorili Garić te samostan sa crkvom Sv. Marije. Ostale su ruševine te je od tada napušten, ali su se zidine Garić-grada sačuvale i danas je omiljeno izletište. U neposrednoj blizini Garić-grada nalazi se i hotel Vila Garić koji predstavlja nužnu ugostiteljsku infrastrukturu za prihvaćanje većeg broja posjetitelja. Također, u Vili Garić je na plakatima prezentirana povijest Garić-grada kao i rezultati dosadašnjih istraživanja. Vila Garić i Garić-grad su točke turističke biciklističke staze kao i stjecište planinara. U Podgariću se nalazi i monumentalni "Spomenik revolucije" posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata, rad kipara Dušana Džamonje iz 1967. godine. Svi ti sadržaji doprinose atraktivnosti ove destinacije, čiji će se puni potencijali tek razviti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player